Świętowanie w Isto

 · 6 mins read

Fine Dining to dla nas najlepszy sposób spędzania urodzin. W końcu kiedy jak nie w urodziny można sobie pozwolić na odrobinę luksusu. Ten październikowy wieczór był dla nas bardzo szczególny, bo świętowaliśmy urodziny Mamy. Postawiliśmy więc na jedną z naszych ulubionych restauracji Fine Diningowych na Śląsku, czyli Isto (@restauracjaisto) z Szefem Kuchni Patrykiem Duszą (@chefpatrykdusza) na czele.

Widok z restauracji Isto na Spodek.

Przez szyby restauracji z logiem Isto widać część Katowickiego Spodka. Niebo jest zachmurzone i nastaje wieczór.


  

Degustacja:

Pieczywo

Na początek zostaliśmy poczęstowani różnymi rodzajami pieczywa. Były to kromki chleba na zakwasie oraz płaskie chlebki w stylu podpłomyków. Do pieczywa podano pyszne masło z solą oraz rewelacyjną espumę truflową. bakłażany.

Na drewnianym stole leży materiałowy woreczek wypełniony pieczywem. Obok leży ciemny kamień z porcją żółtego masła posypanego solą gruboziarnistą. W niskiej szklance pomiędzy kamieniem a woreczkiem jest biała espuma.


Pomidorowe consommé

Pomidorowe consommé z czerwonych pomidorów z oliwą. Pięknie podane i bardzo dobre. Idealne na jesienne klimaty. bakłażany.

Biała filiżanka do kawy wypełniona pomarańczowo-zielonym płynem. Na podstawce, a pod filiżanką leży zielony liść klonu. Obok na kamieniu leży kawałek ryby przebitej patyczkiem.


Makrela/fenkuł/serek wędzony

Kolejny amuse-bouche. Kawałek makreli z fenkułem i serkiem, ozdobiony płatkami kwiatów. bakłażany.

Zbliżenie na kamień na którym leży kawałek makreli ze skórą. Na skórze makreli leży porcja serka i żółte płatki kwiatów. Makrela przebita jest pionowo ułożonym patyczkiem.


Wołowina/ser kozi/maślanka

Świetny tatar z granitą z koziego sera. Był taki dobry, że przyszliśmy na niego jeszcze raz kilka dni po degustacji. I oczywiście przyznaję mu Order Wesołego Bakłażana. bakłażanów.

W ciemnym, połyskliwym, głębokim talerzu leży porcja tatara przykryta białymi kawałkami zmrożonego sera.


  

Słonecznik/owczy ser/lejkowiec

Chrupiący słonecznik, miękkie grzyby i intensywny ser owczy. Doskonale skomponowane risotto, które zachwyciło mnie również pięknymi, mrocznymi kolorami, ozdobione krwawnikiem i szczawikiem zajęczym. Jak najbardziej należy się za to niebanalne danie odznaka Wesołego Bakłażana. bakłażanów.

Na ciemnozielonym talerzu leży porcja ciemnozielonego risotto z czarnymi lejkowcami.


  

Sandacz/rydz/parmezan

Delikatny sandacz z przypieczoną skórką w towarzystwie ravioli z truflą i smażonych rydzów. Całość uzupełniał sos serowy. I oczywiście za tą świetną kompozycję i perfekcyjne wykonanie należy się Order Wesołego Bakłażana. bakłażanów.

W szarym, płaskim talerzu z wysokim brzegiem leży kawałek białej ryby przypieczoną skórką do góry. Obok ryby leżą kapelusze przysmażonych rydzów i dwa ravioli. Całość polana jest gęstym, białym sosem i skropiona zieloną oliwą.


  

Kaczka/kaszanka/jabłko

Nasz znajomy, który nie przepada za rybami dostał na pierwsze danie główne zamiast sandacza kaczkę. Była to kaczka z kaszanką panierowaną w panco z dodatkiem popiołu. Do tego cienko pokrojone jabłko oraz również sos serowy bakłażany.

W szarym, płaskim talerzu z wysokim brzegiem leży kawałek filetu z kaczki i kaszanki w formie krążka, panierowanej w czarnej panierce. Kaczka i kaszanka przykryte są prawie w całości przez plasterki jabłka, które są polane żółtym sosem serowym. Obok mięsa znajdują się plamy czerwonego sosu.


  

Mizeria

Świetne intermezzo w postaci lodów o smaku mizerii podanych na kruszonej bezie. bakłażany.

Zielona porcja lodów ułożona na białych okruchach bezy na małym, białym talerzyku.


   

Boczek/ziemniak/cebula

Na drugie danie główne zaserwowano nam klasyczne połączenie, które nie zawiodło. Rewelacyjny boczek! Podany z budyniem ziemniaczanym, sosem demi-glace, cebulką oraz ogórkiem marynowanym. Następny Order Wesołego Bakłażana za genialne danie leci do Isto. bakłażanów.

Kawałek miękkiego boczku położony na ziemniaczanym budyniu, posypany pociętą cebulką dymką i pokrojonymi w kostkę marynowanymi ogórkami.


   

Czekolada/malina/limonka

Predeser. Lody czekoladowe z suszoną czekoladą i malinami. bakłażany.

W ciemnym moździerzu leżą tafle czekolady a pod nimi widać porcję lodów czekoladowych i położony na lodach dżem malinowy. Tafle czekolady są oprószone kakaem.


   

Jagoda/jałowiec/czerwona kapusta

Doskonały ptyś. To był już drugi raz kiedy mieliśmy przyjemność jeść choux au craquelin w Isto i powoli się od nich uzależniam, bo są po prostu pyszne. Ten był podany z lodami z czerwonej kapusty, które muszę powiedzieć, były jednymi z najlepszych lodów jakie w życiu jadłam. Wchodzą do panteonu najlepszych lodów razem z różanymi lodami z restauracji Prologue o których możecie przeczytać tu. Oczywiście i ptyś i lody zasługują na Order. bakłażanów.

Na stole leżą białe filiżanki z herbatą oraz duży, biały, płaski talerz z ptysiem na środku. Ptyś leży na zwiniętym papierze do pieczenia. Z góry posypany jest czerwonym pudrem. Na przezroczystym talerzu obok talerza z ptysiem, leżą fioletowo czerwone lody na pokruszonej białej bezie.


   

Kruche ciasto z nie za słodkim nadzieniem z kremu jałowcowego.

Duży, biały, płaski talerz z ptysiem na środku. Ptyś leży na zwiniętym papierze do pieczenia. Z góry posypany jest czerwonym pudrem.


   

Boskie lody z czerwonej kapusty i jabłka podane na pokruszonej bezie.

Na przezroczystym talerzu leżą fioletowo czerwone lody na pokruszonej białej bezie


   

Podsumowanie:

Kolacja była na doskonałym poziomie i nie zabrakło w niej zaskakujących elementów, jak lody z mizerii czy kapusty. Pierwszy raz też mieliśmy okazję jeść lejkowce, które okazały się bardzo smaczne.

Obsługa restauracji pod koniec kolacji przyniosła Mamie świeczkę urodzinową w ptysiu, co było bardzo miłe. Niestety dokładnie nie pamiętam ile kosztowała ta kolacja, ale było to w granicach 250 zł za osobę. Napiwek nie był doliczony do rachunku, więc zostawiliśmy go na stoliku.

Wieczór dopełniła piękna fontanna, którą można podziwiać przy budynku NOSPR.

Jest już ciemno i widoczna jest podświetlona na niebiesko fontanna. W tle widać światła i małe drzewa na placu przed budynkiem NOSPR.


   

Naturalnie restauracja Isto i Szef Kuchni Patryk Dusza otrzymują ode mnie Odznakę Wesołego Bakłażana za piękną kolację i przemiły wieczór.

Odznaka Wesołego Bakłażana

Obecnie restauracja Isto pozostaje zamknięta z uwagi na restrykcje związane z pandemią Covid, ale do 31.03.2021 można zamówić tam specjały wielkanocne, co zresztą już zrobiłam i polecam.

Link do Isto

Adres: Aleja Roździeńskiego 1A, 40-202 Katowice

Obrazek tytułowy: Sandacz z ravioli